En hunds motivation

Någonting jag tyvärr ofta hör är hundägare som beklagar sig över sina hundar och hur korkade, odrägliga och ouppfostrade hundarna är. Att träna hund innebär att man jobbar i samspel med hunden, man samarbetar, och det är en förutsättning för att nå framgång. Att försöka träna, alltså jobba, med en hund som inte själv förstår vinsten i det, eller som har sina prioriteringar någon annanstans är alltså ganska lönlöst.

En hund styrs av olika motivationer och enligt Curt Blixt kan en hund endast ha en motivation i fokus och handlar efter den instinkt eller motivation som är starkast. Vi har nog alla sett en lekande hund som plötsligt stannat upp för att klia sig, dricka vatten eller rusa fram till staketet för att skälla på grannen. När vi går på promenad och hunden plötsligt drar fram till en fläck för att nosa intensivt så har motivationen för att lukta varit starkast och den hunden agerat på.

40407589_10217128689872385_3893872871595835392_n

Vissa påstår att vi hundägare till viss del kan påverka dessa motivationer och att dess styrka och betydelse kan komma att ändras för hunden. Vilket såklart är sant! En hund som förstått vinsten i att samarbeta med sin ägare och har hög motivation för det agerar i mindre grad på andra motivationer som kan uppkomma under exempelvis ett fotgående. Det är dock svårt att veta vilka motivationer vi kan påverka, vilka som är möjliga att förstärka, förminska eller träna bort. Beroende på genetik och avel har olika hundar och raser olika grader av alla motivationer. Vissa hundar har inte, och kommer kanske aldrig få, samma behov av att samarbeta med sin ägare medan vissa andra har väldigt lågt intresse för t.ex. vilt och kommer därför inte agera på en jaktmotivation lika lätt.

Genom att man som ägare är förutseende och planerar sin träning eller sina promenader till platser eller tidpunkter då risken för de motivationer man vill slippa är som minst kan man lättare arbeta med att förstärka och belöna upp de motivationer, instinkter och känslor man vill ha hos sin hund. Det handlar alltså om att ge hunden de rätta förutsättningarna för att lyckas. Har man en hund som har låg motivation för samarbete och lätt reagerar på andra motivationer, en störningskänslig hund alltså, är det dumt att börja träna i en sådan miljö där hunden ständigt får stå emot och utsättas för det.

29339874_10215874517518860_2336192858739965952_n

När man börjar träna sin hund är det därför jätteviktigt att vara duktig på att belöna rätt och mycket, oavsett vilken typ av belöning som passar sin hund bäst, för att bibehålla glädjen och förväntan hos hunden. Ju mer uthållighet och ju högre motivation för samarbete hunden får desto tråkigare kan man som ägare sedan bli och desto längre kan man begära att hunden ska prestera. Att vara tråkig som ägare gör att hunden kommer fortsätta agera på de motivationer den anser vara självbelönande, t.ex. att rusa framför att lukta på en fläck eller springa efter en hare. En hund kommer aldrig prioritera en tråkig motivation som inte ger den något.

När det kommer till hundträning och möjligheten att utvecklas och bygga upp ett starkt och bra samarbete med sin hund tycker jag det är viktigt att fundera på följande saker.

  • Tycker vi båda att den här träningen är rolig?
  • Hur vet jag om min hund tycker något är roligt eller är glad?
  • Vilken typ av belöning uppskattar min hund bäst?
  • Hur leker jag bäst med min hund?
  • Vilka krav ställer jag på min hund och vad är jag som hundägare skyldig att ge tillbaka?

Det handlar om att hitta de bästa förutsättningarna för att lyckas, samt att kunna granska sig själv, sin hund och sin träning från ett annat perspektiv och kunna reflektera över varför det gått bra eller dåligt. Har jag som hundägare en dålig dag och har svårt att hålla reda på mina tankar eller hålla koncentrationen är det orättvist att genomföra en träning där jag ställer krav på att min hund ska ha det.

Jag tycker att det här ämnet är så spännande och jag skulle så gärna vilja höra era tankar och erfarenheter. Lämna gärna en kommentar här på bloggen eller kommentera inlägget på Facebook. ♥

30706240_10216140486727924_851074402794602496_n

En reaktion på ”En hunds motivation

  1. Åsa

    Jättebra inlägg och väldigt bra skrivet och BEskrivet. Jag tror jag har en ganska omotiverad hund, iallafall verkar det så ibland. Inte jättelätt att muta/motivera med godis heller men ska tänka på dina tips i framtiden.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s