Vit herdehund – ängslig och reserverad?

Delar ett inlägg som jag skrev för ett år sedan.

Såg ett inlägg i en hundgrupp på Facebook tidigare idag där det diskuterades huruvida vita herdehundar är reserverade och ängsliga och därmed kanske inte den första rasen man tänker på när man tänker brukshund.

Jag vet att det är känsligt att diskutera raser, avel och rasstandarder, åsikterna är många och delade! Jag personligen tycker inte att ängsliga och nerviga herdar är rastypiska eller något man skulle vilja avla på.

Lufsen och Bamse är ointresserade, och med det menar jag att de inte har ett jättestort behov av att hälsa på främmande människor. De är dock väldigt, väldigt sociala med människor de känner. Vissa kallar dem för reserverade, andra menar att reserverad innebär skygg, nervig och osäker. Att vara reserverad är för mig inte en negativ egenskap, men jag förstår att ordet i sig har många innebörder och att människor, och hundfolk speciellt, använder ordet olika.

Enligt SKK ska en vit herdehund vara:

”Egenskaper / Mentalitet

Vit herdehund ska vara en livlig, gladlynt, lättlärd och samarbetsvillig hund som uppskattar aktivitet. Den ska ha ett balanserat temperament, vara uppmärksam, vänlig och lågmäld. Aldrig rädd eller oprovocerat aggressiv. Vit herdehund är en mycket social hund som hyser stor tillgivenhet till sin ägare och den önskar ingenting högre än att vara accepterad som en i familjen. Rasen kan vara neutralt inställd till okända och även vakta när någon närmar sig hemmet.”

I min mening är en vit herdehund en perfekt träningskompis och absolut en ras att räkna med i brukssammanhang. En otroligt mångsidig och lojal ras som man kan göra mycket med. Det vore jätteintressant att höra om någon är aktiv inom IPO med sin herde, och hur de isåfall är i skyddet?

Skriv en kommentar här eller på instagram isåfall!

Jag tror och hoppas att rasen kommer få mer positiv uppmärksamhet i framtiden och att den kommer få acceptans i brukssammanhang. Jag hoppas innerligt att aveln utvecklas åt rätt håll och att de positiva egenskaper som utmärker herdarna blir kvar. ❤

Ni som också har en vit herde? Hur upplever ni rasen? Håller ni med om stämpeln den fått som reserverad och ängslig? Vad gör ni med era herdar? Vad har ni för mål? 🐾

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s